+90 364 221 67 67 +90 537 788 45 19 [email protected]

Yirmilik Diş NedirBebeklik döneminden itibaren başlayan diş çıkarma işlemi 16 ile 20 yaş arasında da devam etmektedir. Çenenin sağ ve sol tarafında en arka kısmında yer alan üçüncü büyük azı dişlere yirmilik diş denir. Yirmilik diş en geç çıkan dişler olduğu için diğer dişlerin yerleşiminden bu dişlere yer kalmamaktadır. Diğer dişlerin yanında gömülü şekilde çıkabileceği gibi diş eti dokusunun altında ya da kemiğin altında da çıkabilmektedir.

Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Çekim işlemi gerçekleşmeden önce hastanın ağız ve çene yapısını gösterir radyolojik görüntüleme işlemi alınarak yirmilik dişin durumu ve hangi pozisyonda olduğu belirlenir. Yirmilik diş çekimi, lokal anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. Çekim sonrası dikiş atılma ile bölge kapatılmalıdır. Gömülü olmayan yirmilik dişlerde dikiş atılma işlemine ihtiyaç olmamaktadır.

Yirmilik Diş Çekimi Zorunlu Mudur?

Yirmilik diş gömülü ya da çapraşıklık şekilde ise alınması gerekmektedir. Alınmaması durumunda zaman geçtikçe ağız sağlığında bozulmalara neden olmakla birlikte  ağız kapama şeklini de etkilemektedir.Yatay konumda bulunan yirmilik dişler diğer dişlere baskı yapmakta ve çürümelere yol açmaktadır.

Yirmilik Diş Operasyonu Sonrası Süreç?

İyileşme süreci yaklaşık bir iki hafta arasında değişmektedir. Dikişler ortalama 10 gün içinde alınmaktadır. Kemiğin iyileşme süreci daha uzun olmakla birlikte yaklaşık 6ay civarıdır. Yirmilik diş çekimi işlemi sonrasında ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar ile hasta desteklenmeli ve iyileşme sürecine katkı sağlanmalıdır.